Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Költözik a Tabakó: ingyenbérlet az aréna környékieknek

Költözik a Tabakó: ingyenbérlet az aréna környékieknek Kultúra

Kezdetét veszik a sepsiszentgyörgyi egykori dohánygyár felújítási munkálatai, emiatt az augusztus végére időzített Tabakó Fesztiválnak is költöznie kell. A program változatlan marad, azonban az új helyszín a város északi kijáratánál fekvő, Sepsi Aréna és OSK Stadion közti terület lesz, ezt a hírt pedig több környékbeli lakó is rosszul fogadta. Vigaszdíjként a szervezők az idei kiadás alkalmával is ingyen bérletet ajánlanak fel az érintetteknek.

Hirdetés
Hirdetés

 A koncertek, pódiumbeszélgetések változatlanul pörögni fognak, a gyárfesztivál-élmény azonban kétségtelenül elmarad a Sepsi Tabakó – Arena Edition névre átkeresztelt eseményen. Az augusztus 29-31. között tartandó fesztivál szervezői nemrég közölték, hogy az egykori cigarettagyár felújítási munkálatai már most elkezdődnek, emiatt az zárva tart egy ideig. A hír őket is meglepte, a Tabakót azonban nem fújták le, csak a helyszínen módosítottak, ez pedig hátrányokat és előnyöket is hozott magával.

Vannak megoldásra váró problémák

A fesztivál egészen pontosan a Sepsi Aréna és az OSK Stadion között kerül megrendezésre, kültéren.

„A logisztikai költségek valószínűleg növekedni fognak, mivel sokkal több mindent kell elkerítenünk. A dohánygyár udvara azért sok tekintetben védettebb volt, mint az Aréna térsége. Például több kerítésre, biztonsági emberre is szükség lesz, mint az előző években, viszont olyan szempontból talán egyszerűbb a helyszín, hogy egy teljesen sima aszfaltozott felületről beszélgetünk, úgyhogy ez valamilyen szinten mégiscsak segít” – nyilatkozott megkeresésünkre Ambrus Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

Ambrus Fruzsinát, Sepsiszentgyörgy alpolgármesterét kérdeztük a változásokról. Fotó: Tuchiluș Alex

Az egykori dohánygyár a város központjában, az Aréna pedig a város északi kijáratánál fekszik, így például aki a város Szemerja negyedéből szeretne eljutni a fesztiválra anélkül, hogy kormány mögé ülne, egy órát kell gyalogoljon, de az út a központból is beletelik 40-45 percbe. Ami a tömegközlekedést illeti, egyetlen buszjárattal lehet eljutni a helyszínre, este 22-23 óráig. A szervezők ennek kapcsán azt ígérik, hogy megoldást találnak a résztvevők gyors és zökkenőmentes szállítására.

Nemsokára igényelhető az ingyen bérletet

Meglehetősen sok kritika érte a Tabakó Fesztivált az előző években a lakosság részéről, ugyanis a dohánygyár központi elhelyezkedése, az onnan eredő hangzavar sokaknak okozott álmatlan éjszakákat. Egészen pontosan három éjszakát, évente ugyanis ennyi ideig tart a mulatság, ezért a szervezők már az idei kiadás sajtótájékoztatóján is kiemelték: igyekeznek elkerülni a kellemetlenségeket, de arra kérik a lakókat, legyenek türelemmel, megértéssel ebben a rövid időszakban.

Dolgoznak rajta, hogy közelebb hozzák a helyszínhez a fesztiválozókat. Fotó: Tuchiluș Alex

A jelenlegi felállásban a zaj forrása nem szűnik meg, csak áthelyeződik. Erre vonatkozóan Ambrus Fruzsina elmondta: az úgynevezett fájdalomdíj most is elérhető lesz, hétvégéig közlik majd, hogy mely utcák lakói jogosultak. Mindenképpen az Aréna környéke, illetve az Árkos felé eső városrészeken fognak majd jegyeket hirdetni.

„Értelemszerűen nem a központi lakókat fogja érinteni, viszont ezt mi sugalltuk is már az elejétől: ne várják azt, hogy melyik utcák fognak részesülni ezekben a jegyekben, mert hogyha ott maradtunk volna a cigarettagyárnál, akkor sem biztos, hogy ugyanazok az utcák részesültek volna, mint tavaly” – fogalmazott az alpolgármester. Tavaly ugyanis volt olyan, akit nem feltétlenül illetett volna meg a bérlet, ezzel szemben néhány utca kimaradt, így mindenképpen szigorítani akartak az odaítélésen.

A gyárépület adja a különlegességet

A cigarettagyár épületét 2021-ben vásárolta meg a helyi önkormányzat azzal a céllal, hogy létrehozzon egy „minivárost”, ami minőségi szórakozásra és tanulásra ad lehetőséget a család legfiatalabb tagjaitól a legidősebbekig. A terv megvalósítása elkezdődött, aminek következtében hosszú felújítási és újragondolási periódus következik. Ambrus Fruzsina ennek kapcsán elmondta: azért volt most szükség a Tabakó elköltöztetésére, mert elkezdődött a Kommunizmus Múzeumának otthont adó épület statikai megerősítésre. Mivel ez a terület hátsó felében van, megközelíthetetlenné válna a korábbi B színpad és a főszínpad is.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

„Az ütemterv szerint jövőre már csak belül fognak dolgozni, kívül nem, és akkor viszont szeretnénk visszaköltözni. Amennyiben ez nem sikerül, úgyis maximum két évre tervezzük ezt, tehát az idei és a jövő évi kiadásra” – nyilatkozott az elöljáró a jövőre vonatkozó tervekről.

A zenei kínálat változatlan

A helyszínváltozás nem érinti az előadókat, továbbra is fellép augusztus 29–31. között Inna, Dj Antoine, a Carla’s Dreams, Dirty Nano, a Margaret Island, ByeAlex és a Slepp, Ganxsta Zolee és a Kartel, valamint a Wellhello is. A korábbi sajtótájékoztatón bejelentették, idén nem lesz második színpad, ezt a jelenlegi helyzetben sem változtatják meg. „Nem lesz második színpadunk, viszont lesz egy DJ-helyszínünk, ezzel terveztünk már a kezdetektől fogva. Ez egy pódium lesz, ahol főleg a lemezlovasok fognak tudni fellépni, tehát nem zenekari produkcióra szánt helyszín” – magyarázta Ambrus Fruzsina.

Készülőben van a fesztiváltérkép és a napokra lebontott program, ugyanakkor az augusztusi hónapban egy jegyárváltásra is sor kerül. A napijegyek ezután lesznek megvásárolhatók, ezeknek az árait akkor fogják közölni. Jelen pillanatban egy standard bérlet ára 229 lej, egy VIP-bérlet 329 lej, mindkettő elérhető az Eventim oldalán. Továbbá önkéntesek jelentkezését is várják, ennek részleteiről és a legfontosabb hírekről a Tabakó Fesztivál Facebook-oldalán találhatók információk.

Címlapfotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás
Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. július 31., 7:20
    ÉRTÉKELÉS: -2

    Adj Isten, hogy a felújítási munkálatok tartsanak annyit mint a Sagrada Familia építése. A lakók legyenek türelemmel, az a három nap nem sok. Nem, nem sok, ha csak évi három nap lenne zajos. De a zajforrások sokasága változatos városunkban, az tény. 365 napig tart a forgalom éktelen zaja, motorosok gázolása, kakasok kukorékolása, macskák gyereknyávogása párzási időszakban, kutyák regimentjeinek csaholása, szomszéd ütvefúrója, körfűrésze, benzines kaszája, bum-bum zenéje stb

  • User
    Dátum: 2024. július 31., 11:18
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Zzene! Bum bum bummm, miau miau, humm humm🤣🤣🤣🤣
    Nemcsak a zene a ludas! A másiknak semmi sem tetszik! Tiltsák be az ütvefúrót és a kekszet is🤣🤣🤣🤣
    A bulizó fiatal nem olyan mind a mü időnkben! Az italt és cigit felváltotta a drog! Sokkal parasztabbak, hangosabbak!