Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lovak és művészet a kastélyban

Lovak és művészet a kastélyban Kultúra

Az Emberek Inspirálnak Egyesület által szervezett Vasárnapi Pihenő elnevezésű, különleges eseményt október 13-án tartják a zabolai Mikes-kastélyban, és egyedi programokat kínál azoknak, akik szeretik a lovakat, a művészetet és az előadóművészetet. Az esemény során lóparádé, lovas bemutatók, valamint egy színházi előadás várja a résztvevőket, amely a lovassport, a művészet és a teljesítmény iránti szenvedélyt ötvözi.

Hirdetés
Hirdetés

Az eseményt Iulia Tat és Pauline von Hardenberg kurálják, akik közös érdeklődésük révén a lovak világába kalauzolják a résztvevőket, mint életstílus, szórakozás, szenvedély és versenysport. A lovak történetét két különböző nézőpontból mutatják be: Iulia Tat, mint sportoló és edző, megosztja a lovak iránti szeretetét, a fegyelem és a teljesítmény iránti elkötelezettségét, míg Pauline a lovak lenyűgöző szenvedélyéről beszél, mint lótenyésztő, hivatásos fotós és a lovaglás életstílusként való megélője.

Az esemény 14 órakor kezdődik a lóparádéval, amelyet Iulia Tat sportolói által bemutatott lovas bemutatók követnek a zabolai birtok területén. Ezt követően látványos bemutatókra és prezentációkra kerül sor. A két kurátor megosztja gondolatait és tapasztalatait a lovak iránti közös szenvedélyükről.

Iulia Tat, aki 9 évesen kezdte lovas karrierjét, és nagykorúsága elérésekor az edzői pálya felé fordult, nemcsak sportolókat képez, hanem barátságokat is köt, és erősíti a ló-lovas kapcsolatot. Bizalommal irányítja tanítványait a teljesítmény elérése felé.

„A szenvedélytől a teljesítményig, a hobbiból a karrierig gyorsan telt el az idő. Megtanultam azt csinálni, amit szeretek, hogy ne érezzem a munka terhét. Amikor megkérdezik tőlem, mivel foglalkozom, azt mondom, hogy boldoggá teszem a gyerekeket! Megtanultam, hogy amit csinálok, az tükrözi, aki vagyok. Ma büszke vagyok az általam formált csapatra, a sportolóim kitartására, elhivatottságára, szeretetére és elkötelezettségére. Nem akartam csak edző lenni számukra, hanem példakép, mentor és követendő modell is. Így az életem szép keretet nyert körülöttük, lovak és gyerekek körében, akiket magam részének tekintek. Akkor vagyok igazán önmagam, amikor a közelükben vagyok” – nyilatkozta Iulia Tat.

Pauline von Hardenberg, aki lótenyésztő és hivatásos fotós, előadást tart a saját tapasztalatairól is. Pauline több rangos eseményt is megörökített a lovassport világában, beleértve a 2016-os riói olimpiai játékokat és a 2024-es párizsi olimpiai játékokat.

„Amióta az eszemet tudom, a lovak – és később a fotózás – életem meghatározó részét képezték. Lovas sportokkal kapcsolatos utam a díjlovagló versenyekkel kezdődött egészen Grand Prix szintig, és 1,40 méteres akadályugrásig. Idővel a lovak iránti szenvedélyem túlmutatott a lovaglásnál, mivel a férjemmel együtt lótenyésztőkké váltunk, akik elkötelezettek a sport fejlődése és állataink jóléte iránt. Ezzel egyidejűleg karriert építettem a lovassport fotózás területén, amelyet nagy odaadással követtem az elmúlt 12 évben. Ez a szerep lehetővé tette számomra, hogy mély szeretetemet a lovak iránt kombináljam kreatív szenvedélyemmel, megragadva a sport szépségét és eleganciáját” – mondta Pauline von Hardenberg.

A Vasárnapi Pihenő nevű eseményen a nap folyamán résztvevők egy különleges kávébemutatón is részt vehetnek, amelyet Simona és Ionuț Croitoru tart, Melánia Antal fiatal hegedűművész zenéjének kíséretében.

Este 18 órától Lari Giorgescu színész ad elő egy színházi darabot a Mikes-birtok rendezvénytermében Moftul Român címmel, amely I. L. Caragiale szövegeire épül.

„Az emberek inspirálnak” koncepció kezdeményezője és az esemény főszervezője, Pál Damian lapunknak elmondta, az ilyen események célja, hogy összehozzák az embereket, és kapcsolatot teremtsenek a művészettel és a természettel.

„A művészettel, a természettel és az állatokkal való kapcsolat szabadabbá, bátrabbá, mélyebbé tesz minket. A ló számos értéket közvetít az embernek, bölcsességével, bátorságával, határozott fellépésével, és nagyon hamar a barátunkká válik. A művészet átöleli érzékeinket, örömet okoz, érzékennyé tesz és nemesít minket. Ezeknek az eseményeknek az a célja, hogy összehozzák az embereket, és az emberek viszont számos értéket közvetítenek tovább” – mondta Pál Damian.

Az eseményre jegyet váltani ITT lehet.

A 14 év alatti gyermekek számára a belépés ingyenes, de regisztráció szükséges.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük