Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mesék Kőrösi Csoma Sándorról

Mesék Kőrösi Csoma Sándorról Kultúra

Kőrösi Csoma Sándor csodálatos cselekedetei címmel jelent meg Molnár Vilmos csíkszeredai író, szerkesztő legújabb kötete, amelyet Kovászna városában mutatott be legelőször hétfő délután a művelődési ház Ignácz Rózsa-termében. A szerzőt Czilli Balázs kulturális igazgató faggatta.

Hirdetés
Hirdetés

Az Ignácz Rózsa-teremben szép számban összegyűlt közönséget Czilli Balázs, a művelődési ház igazgatója köszöntötte, aki elmondta, habár a meghívóban az állt, hogy a szerző beszélgetőtársa Czilli Aranka lesz, a gyerekek megbetegedése okán át kellett vennie a helyét.

– Nagy örömömre szolgált, hogy hirtelen el kellett olvasnom a kötetet, hiszen tele volt meglepetéssel. Semmiképp sem az volt, amire a cím alapján számítottam. Sokkal több, mint egy életrajz, sokkal több, mint akármilyen tudományos munka, ez igazán a lélekhez szól – fogalmazott Czilli.

Hogy a jelenlévők ne úgy hallgassák a könyvbemutatót, a kérdéseket és a szerző válaszait, hogy fogalmuk sincs, miről szól a kötet, Molnár Vilmos felolvasással kezdte a beszélgetést. Majd elmondta, a kötetben tizennyolc legenda, Csoma-történet olvasható.

– Nem tudományos kutatás van benne, a kötet alcíme is – rendhagyó legendárium – is jelzi ezt. Úgy gondolom, Kőrösi Csoma Sándorról, de főleg a keleti útjáról nagyon keveset tudunk, nagyon kevés információ maradt fenn. Én ezeket a hézagokat próbáltam kitölteni a könyvben. Igyekeztem a meséket azonban valós alapokra helyezni. A mese, a fantázia amúgy sem olyasvalami, ami a valóságtól elrugaszkodik, szerintem a lényeget tekintve pont ezek nem hazudnak – magyarázta a szerző.

A beszélgetés egy későbbi pontján tért vissza még erre a kérdésre, hozzátéve, hogy a könyv tényleg nem a valóságot tükrözi. A szerző azonban úgy gondolja, Kőrösi Csoma Sándor a keleti útja során azokkal a dilemmákkal küzdött, azokkal a problémákkal találkozott, amiket ő a mesékben megír, ilyenformán azok nem állnak messze a valóságtól.

Arra a kérdésre, hogy miért foglalkoztatja őt Csoma személye, kifejtette, az összes székely nagy közül ő a legismertebb a világon, foglalkoztatja az emberek fantáziáját úgy általában.

– A mai fogyasztói társadalomban, amiben nem fontosak a valós értékek, hanem az imázs, a látszat, az ego van a középpontban, Kőrösi Csoma Sándor példaként szolgálhat – emelte ki.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás