Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új magyar irodalmi lexikon

Új magyar irodalmi lexikon Kultúra

Rendhagyó irodalmi lexikon készült az utóbbi három évben a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének lexikonprogramja keretében, amely a Magyar irodalmi művek 1956–2016 címet viseli, és bemutatására június elején került sor a Pesti Vigadóban.

E munka rendhagyó jellege abból adódik, hogy a szokásostól eltérően nem írói pályaképek kerültek be az adott időszakban elhelyezhető alkotókról, hanem egy-egy műről találunk tömör, világosan és szabatosan megfogalmazott, hozzáértő ismertetéseket, illetve műelemzéseket, s ezeket nem a szerzők neve szerinti ábécérendbe, hanem a megjelenésük éve szerint sorolták be, kezdve 1956-tal, és befejezve 2016-tal. Ily módon a jelenkori magyar irodalom iránt érdeklődő olvasó, a könyv felhasználója képet alkothat arról, hogy a felölelt hatvanéves időszak egy-egy esztendejében milyen műveket tart kiemelendőnek a lexikont létrehozó mai, jeles irodalmárok alkotta munkacsoport.

Hirdetés
Hirdetés

A tárgyalt időszakban van olyan esztendő, például 1958, amelynek szépirodalmi terméséből egyetlen művet talált érdemesnek kiemelni a szerkesztőbizottság, 1969-ből pedig a legtöbbet, húszat, köztük Áprily Lajos, Bálint Tibor, Csurka István, Déry Tibor, Illyés Gyula, Konrád György, Kós Károly, Méliusz József, Ottlik Géza, Szilágyi Domokos, Tolnai Ottó, Veres Péter egy-egy könyvét.

Kiemelendő, hogy a munkacsoport egységes magyar irodalomban gondolkodva s értékelvűséget szem előtt tartva válogatott a magyarországi, a határon túli kisebbségi és a nyugati magyar irodalom alkotásaiból, s egy szerzőtől legtöbb öt könyv bemutatását írta elő. A végeredmény pedig 333 szerző összesen 655 művének bemutatása 52 munkatárs, azaz szócikkszerző közreműködésével. Erdélyből szócikkszerzőként Demeter Zsuzsa és Sántha Attila szerepel egy-egy, valamint Borcsa János tíz szócikkel.
A lexikont főszerkesztőként Falusi Márton és Pécsi Györgyi jegyzi, s a 960 oldalas, nagy formátumú könyv teljes anyaga online felületen is (w.w.w.mmalexikon.hu/irodalom) hozzáférhető az érdeklődők számára.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás