Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hírünk viszik Európa-szerte

Hírünk viszik Európa-szerte Sport

Jelentős szervezői-támogatói stáb tájékoztatta a sajtót tegnap a 13. Kerékpáros Körverseny részleteiről, amelyre augusztus 7–10. között kerül sor. Antal Árpád polgármester irodájában tartott sajtótájékoztatón Ráduly Róbert csíkszeredai városvezető és Novák Károly Eduárd paralimpiai bajnok, Tamás Sándor megyeitanács-elnök, valamint Csíki András, a Hargita megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság immár nyugdíjas vezetője, örökös szervező és Rusz István, a Sepsi-SIC Sportklub vezetője vett részt.

A székelyföldi önkormányzatok közti jó együttműködés egyik példájáról és egyik legjobb régió-márkát erősítő rendezvényről beszélünk – vezette be a sajtótájékoztatót Antal Árpád polgármester.

„Az 1000 székely leány mellett ez a verseny az egyik leghosszabb életű, székely összefogás eredményeként született rendezvény” – tette hozzá Tamás Sándor.

Ráduly Róbert elmondta, 2007-ben egy Novákkal folytatott utcasarki beszélgetésből eredeztethető a kerékpáros megmérettetés, amely már következő évben része lett az európai versenynaptárnak. Két alkalommal is rendkívülire sikerült eddig, 2009-ben először közvetített egyenesben az országból körversenyt a tévé, 2017-ben pedig a magyar M4 csatorna is élőben sugározta volna, ha helyenként nem lett volna „vak és süket” a Székelyföld, azaz térerő híján. Idén is a prológot élőben közvetíti az Erdély tévé, de mivel ez csak a 19 órai híradó előtt lehetséges, a szervezők megpróbálják 18 órára előrehozni az eredetileg szintén 19 órai kezdéssel tervezett rajtot. Ugyanezen az adón a verseny ideje alatt esténként 22 órától napi összefoglalót láthatnak.

Az idén népesebb lesz a mezőny, mint tavaly, 21 csapat jelentkezett be, Törökország, Fehéroroszország, Szlovákia, Szerbia és Ausztria is képviselteti magát nemzeti válogatottal, idén főleg az osztrákok lehetnek éremesélyesek.

Hirdetés
Hirdetés

A verseny a tavaly jól bevált menetrend szerint zajlik idén is, a versenyzők szeretik, szívesen jönnek, meg vannak elégedve a szervezéssel, ellátással, szép a táj is. 12 ezer euró pénzdíjat osztanak szét a nyertesek között, a költségek elérhetik az 55 ezer eurót is, ehhez Kovászna megye Tanácsa és a szentgyörgyi önkormányzat mintegy 100 ezer lejjel járul hozzá a Sepsi-SIC Sportklubon keresztül.

Novák Károly Eduárd, a Román Kerékpáros-szövetség elnökeként kiemelte, a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny hatására szervezték meg a szebeniek a maguk körversenyét, majd Bihar megye is csatlakozott. Romániában a kerékpársport olyan dinamikusan fejlődött, hogy a Balkán-régióban első lett e tekintetben, ez évben is több mint 100 mountain-bike verseny van szerte az országban.

Augusztus 7-én, szerdán Sepsiszentgyörgyön tartják a prológot, az egyéni időfutamot, majd másnap a háromszéki szakasz következik. Augusztus 8-án, csütörtökön 11 órakor indul az első etap Sepsiszentgyörgy főteréről, majd közel 200 kilométeres távot kell teljesíteni a Kovászna – Kézdivásárhely – Nyerges-tető –Tusnádfürdő – Mikóújfalu – Barót – Bölön – Sepsiszentgyörgy útvonalon. Aki szurkolni akar a versenyzőknek: Kovásznán körülbelül 11.46-kor, Kézdin 12.10-kor, Tusnádon 13.25-13.40-kor, Baróton 14.10-14.35-kor haladnak át, Szentgyörgyre 15.45-16.50 körül érkeznek.

A szervezők nevében Csíki András arra kéri a lakosságot, hogy legyen toleráns a forgalomkorlátozásokat illetően, a versenyzőket amúgy legalább 35 autó kíséri, rendőri felvezetéssel haladnak. A nézők ne szaladgáljanak át az úttesten, sem zebrán, maximálisan tartsák be a forgalmisták utasításait.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás