Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Száz csapat a III. ligában

Száz csapat a III. ligában Sport

Új lebonyolítási rendszert vezetnek be a labdarúgó III. ligában, a Román Labdarúgó-szövetség legújabb elképzelése szerint nem kevesebb mint száz csapat indulna a bajnokságban. A járványhelyzet miatt alaposan átszervezik a másodosztályt is.

Az előző szezonhoz képest 20, a pár héttel ezelőtti elképzeléshez képest 10 csapattal több kapna helyet a harmadosztályos pontvadászat mezőnyében. A tervek szerint a résztvevő alakulatok tíz, egyenként 10 csapatos csoportban kezdik majd el a 2020–2021-es bajnokságot, a tervek szerint szeptember második hétvégéjén. A létszám feltöltése érdekében pénteken délig várják az új benevezéseket. Elsőbbséget élveznek azok a csapatok, amelyek korábban már elküldték kérésüket, majd azok, akik az osztályozó tornákon második helyen végeztek, valamint az I. és II. ligás klubok, amelyek második számú csapatot szeretnének indítani, illetve az Elit Ligában szereplő együttesek. A Román Labdarúgó-szövetség ily módon szeretné csökkenteni a klubokra nehezedő anyagi terheket a koronavírus-járvány közepette.

A bajnokságban 18 fordulót rendeznének oda-visszavágó alapon az alapszakaszban, amelynek végén minden csoport első két-két helyezettje – sorsolás alapján – osztályozót játszana a II. ligába való feljutásért. Minden csoportból az utolsó két-két csapat esne ki, de búcsúzna a tíz csoport leggyengébb 8. helyezettje is. Kovászna megyének jelenleg egy képviselője van a harmadosztályban, a Kézdivásárhelyi SE személyében, egyelőre kérdéses, hogy az élvonalbeli Sepsi OSK fiókcsapata, amely harmadik lett az osztályozóturnén, benevez vagy sem a kiírásba. Hargita megyéből a Székelyudvarhelyi FC, Maros megyéből a Szászrégeni Avântul és az osztályozót megnyerő Nyárádtői Unirea, Brassó megyéből a Barcarozsnyói Cetate, a Brassói SR és a Brassói Corona indul a szeptember 12-én rajtoló III. ligában.

Hirdetés
Hirdetés

Ami a másodosztályú (Liga 2) labdarúgó-bajnokságot illeti, a 2020–2021-es idényben alapszakasz és alsóházi, felsőházi rájátszás is lesz, az I. liga mintájára. Csakhogy az alapszakaszban mindenki mindenkivel csak egyszer mérkőzik, a szerencse dönt majd arról, hogy melyik csapat melyik ellen játszik saját pályán vagy idegenben. Az „odavágók” végén a mezőny két, azaz három részre oszlik. Lesz egy 6 csapatos felsőház, ahol minden résztvevő kétszer játszik egymással (összesen 10 mérkőzése lesz mindenkinek). A 6-ból az első 2 feljut az első ligába, a 3. és 4. helyezett osztályozót játszik az élvonal alsóházi rájátszásának 7., illetve 8. helyezettjével. Az alsóház mezőnyét két csoportra osztják, és a sorozat után eldől, hogy a két csoportból melyik csapatok búcsúznak a másodosztálytól. Egyelőre nincs végleges bajnoki naptár, mert még az sem bizonyos, hogy 20 vagy 21 lesz a benevezők száma. A II. ligában Székelyföldet az FK Csíkszereda képviseli, amely 2019-ben jutott fel, és a koronavírus-járvány okán átszervezett, kibővített mezőnytől nem búcsúzott, noha kiesőhelyen érte a bajnokság berekesztése. A másodosztályos bajnokság a tervek szerint augusztus 29-én kezdődik, a fordulókra leosztott bajnoki program még nem készült el.

Bartha Zsófia, Botos László

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás