Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új edző, erősítések, merész célkitűzés a KSE háza táján

Új edző, erősítések, merész célkitűzés a KSE háza táján Sport

A 2023–2024-es bajnokságban a Kézdivásárhelyi SE labdarúgócsapata a 8. helyen végzett a III. Liga 5. csoportjában. A céhes városi kék-fehérek új edzővel, komoly változásokon átesett játékoskerettel és merész célokkal vágtak neki július 15-én a felkészülési időszaknak. Minderről Rancz Lajos klubelnökkel és Liviu Negoiță edzővel beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

A 2023–2024-es bajnoki idény utolsó néhány fordulójában Eugen Moldovan, a kék-fehéreket korábban edző Călin Moldovan fivére irányította a csapatot, ám a július 15-én elkezdődött felkészüléshez már Liviu Negoiță trénerrel látott hozzá a klub.

„Öt fordulóval a rájátszás befejezése előtt Călin Moldovan jelezte, megpróbálná Focșani együttesével a második ligába való feljutást, ami végül sikerült, így továbbra is a moldvai csapatot edzi. Tisztességes munkát végzett nálunk, így beleegyeztünk a távozásába. Az utolsó fordulókban testvére ült a padon, akivel elértük a kitűzött célt, sikerült kiharcolni a bentmaradást, mi több, mindössze egyetlen percen múlt, hogy nem a 6., hanem a 8. helyen végeztünk, hiszen Curița ellen a 93. percben kaptunk gólt” – idézte fel Rancz Lajos, hozzátéve, a közelgő bajnokságra merészet álmodnak.

„Erre a szezonra úgy véltük, változásra van szükség, jó volna, ha a csapat is más stílusú futballt játszana, aggresszívebben támadna és természetesen jobb eredményt érne el, hiszen évek óta a kiesés elen küzdöttünk. Ez nyilván érthető, ha csapatunk költségvetését összevetjük a többiekével, mondhatni feleannyi pénzből gazdálkodunk, mint a III. ligás együttesek zöme, ezért ezidáig a tisztes helytállás volt a célkitűzés. Idén ennél többet szeretnénk, az első négyben akarunk végezni” – hangsúlyozta.

Tapasztalat, remek eredmények

Hozzátette, célirányosan keresték az új trénert.

„Olyan edzőre volt szükségünk, akinek van tapasztalata a III. Ligában, eredményeket is elért és az is fontos szempont volt, hogy környékbeli legyen, aki ismeri a leendő ellenfeleket és a játékoskeretet is. Így ültünk le tárgyalni Negoiță edzővel. Másodedzőként volt jelentős tapasztalata, többek között Călin Moldovan mellett, a Voluntari-nál, a Brassói Coronánál, ahol a IV. Ligából a másodikig meneteltek. Azonban a mellette szóló döntő érv az volt, hogy tavaly vezetőedzőként a III. Ligából korábban zsinórban háromszor kiesett Brassói Kids Tîmpa csapatát a felsőházi rájátszásba vitte” – érvelt az elnök.

Megerősödött brassói vonal

A játékoskeretben is történtek már változások és vélhetően továbbiak is várhatóak, hiszen a bajnokság csupán szeptember 9-én startol. Az új érkezők a trénerhez hasonlóan zömében brassóiak és környékbeliek.

„Próbáltunk változtatni az előző évekhez képest a játékoskeret összeállításán is. Nem véletlen, hogy Brassóból érkeztek többen, hiszen erősíteni kellett a csapatot, ehhez pedig tapasztalt játékosokra volt szükség. Tapasztalt focistát távolról nem nagyon tudunk hozni, és Brassó a legközelebbi nagyváros. Úgy vélem, három nagyon jó játékost hoztunk, a felsőházban végzett Barcarozsnyói Olimpic Cetate csapatától, a volt első ligás Marius Burlacu védőt, Raul Drugă középpályást és Raul Rusu jobb hátvédet. Ugyanis, mivel a barcarozsnyóiakhoz hasonlóan a felsőházba jutást szeretnénk elérni, úgy döntöttünk, őket hozzuk erősítésként” – jegyezte meg.

Fotó: Daczó-Hodor Barna

A folytatásban a keretben eddig végbement további változásokról szólt. „A Kids Tîmpától Iulian Nechita csatár, a Kolozsvári Viitorul Mihai Georgescu-tól két tehetséges fiatal, Mihai Butuza kapus és Ionuț Neamțu, Csíkszeredából Csíki Szabolcs hálóőr és Barta Norbert érkezett” – sorolta. Ami a távozásokat illeti, Albert Hunor kapus, Sütő Zalán, Botorok János, Antonio Agafiței mellett Perényi Adriannal nem hosszabbítottak szerződést, továbbá Ketesdi Nimród sem a KSE-nél folytatja.

Az elnök szerint, ami a brassói vonal csapatbéli erősödését illeti, egyre szűkülnek az egyéb lehetőségeik. „Kézdivásárhely most a »nagy fa szindrómában« szenved, ugyanis a környékbeli nagy klubok, mint a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda összegyűjtik a jobb játékosokat utánpótlás-, illetve felnőtt szinten egyaránt, nekünk meg a keretet abból kell összeállítanunk, ami marad, úgy, hogy közben versenyképesek maradjunk, és értékelhető eredményt tudjunk felmutatni” – hangsúlyozta.

Kiegyensúlyozott játékoskeret

Liviu Negoiță edzővel a Székelyudvarhelyi FC elleni kupamérkőzés előtt váltottunk pár szót. „Mindenekelőtt köszönöm a kézdieknek a bizalmat. Egy olyan klubhoz érkeztem, ahol eredményeket akarnak elérni, és bízom benne, hogy a játékosokkal együtt sikerül eleget tenni az elvárásoknak” – jegyezte meg elöljáróban.

Az SZFC elleni kupamérkőzést megelőzően mindössze egyetlen edzőmérkőzést játszott a Gyulafehérvári Unirea ellen (0–2) a csapat, ám a tréner elégedett az eddigi munkával és a játékosállománnyal.

„Kiegyensúlyozott játékoskeret áll rendelkezésemre. Nyilván, minden edző szeretne még 1–2 játékost. Ma játsszuk az első hivatalos mérkőzésünket, és szerintem ez picit korai, hiszen mindössze két hete kezdük el a felkészülést. Holnaptól (csütörtök – szerk. megj.) folytatjuk a héthetes felkészülést, melynek célja, hogy a bajnokság kezdetekor legjobb formánkat nyújtsuk. Az első négy hely valamelyikének megszerzése merész cél, ezért pedig nagyon jól kell készülnünk” – összegzett.

Fotó: Daczó-Hodor Barna

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás